Newsletter

What a life, what a beautiful, beautiful ride

Patru prieteni, toți profesori la liceu, decid să pună în practică teoria unui psiholog norvegian conform căreia oamenii s-ar fi născut cu un deficit de alcool în sânge și că un consum moderat ne deschide mințile, ne face mai creativi și mai relaxați. Fiecare dintre ei acceptă provocarea cu o rigoare aproape științifică, sperând că le va face viața mai bună. Deși, la început, rezultatele sunt încurajatoare, situația scapă rapid de sub control.

Când viața îți oferă lămâi, fă limonadă. Așa spune acea vorbă, nu? Iar „Druk”, filmul danez regizat de Thomas Vinterberg (cunoscut în special pentru „The Hunt”) care anul acesta pleacă favorit la categoria dedicată peliculelor internaționale a Premiilor Oscar, fix despre asta vorbește. Ce-i drept, a înlocuit limonada cu alte medicamente, dar nu despre reacții chimice vrem să discutăm acum.

„Druk”, sau „Another Round” pe numele lui de export, este un film cât o viață pentru că are meritul de a vorbi franc și melodic despre necazuri și refugii, despre condamnări și speranțe.  Odată ce te-așezi la masă cu Martin (Mads Mikkelsen), Tommy (Thomas Bo Larsen), Nikolaj (Magnus Millang) și Peter (Lars Ranthe), te îmbeți cu cocktailuri de stări și sentimente pe care le credeai demult uitate. În mod curios, acest film reușește cumva să te aducă în starea de a empatiza cu toți cei patru și de a te recunoaște în fiecare. Râzi cu ei, suferi cu ei, te îmbeți cu ei, îi înțelegeți perfect. Acum te simți euforic, acum te prăbușești, într-un balet pe muzică jazz cu care încerci să te obișnuiești.

Aici avem de-a face cu un film cu adevărat sincer, care nu încearcă să își trădeaze interlocutorul. Toate elementele sunt la locul lor și funcționează ireproșabil, de la distribuție, la scenariu, regie, imagine și coloană sonoră. De remarcat este și faptul că regizorul Thomas Vinterberg refuză absolut onorabil să facă pe plac sensibililor, întorcând spatele elegant corului urlător al ofensaților care continuă să acuze producția ca fiind ba iresponsabilă, ba incorectă, ba periculoasă. Povestea își urmează propriul drum și bine face.

Așadar, „Another Round” nu oferă nici rețete corecte din punct de vedere politic, nici concluzii dezirabile. Este un film autentic care ne vorbește despre libertate, suferință și bucurie într-un exercițiu demn și ritualic până la ultimul cadru.

Newsletter