Newsletter

Nici rapsodie, nici boemă

Nu am mers la „Bohemian Rhapsody” cu așteptări înalte. Însă contrastul atât de puternic între părerile criticilor (care au cam desființat filmul) și cele ale publicului (care pare că îl adoră) m-a determinat să intru la film cu îndoilei, dar pregătit pentru orice, inclusiv pentru lacrimi. Din păcate, sau din fericire, nu a fost cazul.

Foarte pe scurt, acest film este o parodie. Sau cel puțin așa dă senzația. Nu mă deranjează atât superficialitatea cu care au fost tratate anumite aspecte din viața trupei, cât faptul că am avut impresia, pe tot parcursul filmului, că din moment în moment vor apărea gagurile. Pentru un om care a ascultat, a citit și a văzut atâtea din viața trupei care i-a marcat viața, „Bohemian Rhapsody” este teribil de greu de privit. Aproape imposibil.

Personajele sunt caricaturizate excesiv, iar regizorul Bryan Singer nu a mai păstrat pentru ele nici o urmă de demnitate. Totul este fals de la început până la final, iar din această cauză emoțiile și tresăririle au fost sublime, dar au lipsit cu desăvârșire. Singurul nod în gât a apărut la final, la generic, când pe ecran și-a făcut apariția însuși Freddie Mercury, nu un Rami Malek schimonosit.

„Bohemian Rhapsody” este plin-plin de momente care te fac să te strâmbi necontrolat de cât de neinspirate sunt: sesiunile de înregistrări, compusul pieselor, dialogurile (oh, boy), publicul de pe Wembley (acele prim-planuri cu fanii care cântă și exclamă wow-uri ca-n FIFA 18 sunt… brr!). Însă, peste toate acestea tronează faptul că filmul abundă în replici, cadre și situații pe care le-am mai văzut de 1 milion de ori. Altfel spus, au reușit să transforme viața lui Freddie, care a fost cum a fost, într-un clișeu. Iar ideea că un subiect atât de ofertant a fost tratat banal și lipsit de respect față de instituțiile pe care le reprezintă Freddie Mercury și Queen mi se pare tragică.

Sigur, dincolo de orice, „Bohemian Rhapsody” este un succes comercial absolut, iar filmul pare a fi o încântare pentru nostalgici și pentru tinerii care abia acum fac cunoștină cu muzica trupei Queen. Pe de altă parte, dacă producătorii și-au dorit un film pentru copii, mă înclin în fața reușitei lor.

Newsletter