Newsletter

Îndrăgostiților de cinema

În „Paradisul, probabil”, ES emigrează din Palestina în căutarea unui nou „acasă”, însă își dă seama curând că țara sa de origine îl urmează ca o umbră. Promisiunea unei vieți noi se transformă rapid într-o comedie absurdă. Oricât de departe ar călători, de la Paris la New York, apare ceva care-i amintește de patria lăsată în urmă.

La o primă vedere, „It Must Be Heaven” este un film despre nimic. Dacă te încăpățânezi, tot despre nimic pare a fi și la o a doua vizionare. Asta se întâmplă dacă alegi drumul cinematografului hotărât să râzi în hohote la un film promovat drept comedie. Dar lucrurile stau puțin diferit.

Elia Suleiman (regizorul, scenaristul, protagonistul) a dedicat acest film Palestinei. Și probabil că a făcut-o din toată inima, din moment ce i-a ieșit atât de sincer în toate aspectele sale. Încărcat în simboluri și referințe culturale, „Paradisul, probabil” nu servește hohote de râs și nu invită privitorii la popcorn, ci îi lasă suspendați în tăcere să privească, să se bucure și, dacă se poate, să înțeleagă.

Cinema pentru toată lumea, deși nu pare

Frapant la acest film este modul în care se raportează la publicul său. Sigur, un palestinian sau cineva cu puternice repere culturale în ceea ce privește regiunea poate înțelege dedicația pe care a făcut-o autorul Palestinei. Aceștia în cauză pot decoda o mulțime de alte simboluri în afara acelora accesibile pentru publicul larg (cum ar fi, de pildă, vecinul care se preocupă de lămâiul din curtea protagonistului nostru – trimitere la conflictul israeliano-palestinian, americanii înarmați până în gât, sau preoții și metodele lor de a aplana conflictele). Dar indiferent cât de prietenă îți este sau nu geopolitica, rămâi cu ceva pentru tine. Pentru că a înțelege acest film (sau chiar paradisul) nu presupune decât să ai sufletul deschis.

Așa cum spuneam, la „It Must Be Heaven” nu mergi pentru un meniu popcorn, dar nici cu pretenții exagerate. Este un film pentru aceia care încă au suficientă răbdare să se bucure de o poveste mai puțin rostită, cât exprimată prin imagini și sunete. Cu alte cuvinte, pentru aceia care se bucură de cinema.

Newsletter