Newsletter

Jordan B. Peterson și cele 12 reguli ale epatării

Chiar înainte de lecțiile lui Yuval Noah Harari, Jordan B. Peterson, unul dintre cei mai la modă gânditori contemporani, a scos de la tipar un set de 12 reguli de viață. Mai exact, „12 reguli de viață – Un antidot la haosul din jurul nostru”. Iar Peterson a umplut din nou toți pereții de pe Facebook cu citate și povețe. Însă, de data asta, nu avem de-a face decât cu o reluare a ideilor autorului, pe care oricum le vedem pe tot YouTube-ul de 2 ani încoace. Așa se face că, dacă l-ai urmărit pe Peterson în ultima perioadă, sunt toate șansele ca extrasele din noua lui carte să ți se pară mai degrabă sterpe și să ai impresia că omul nu face acum nimic altceva decât să își vândă platitudinile la kilogram, după doi ani cu o recoltă extrem de bogată.

What is the nature of nature?

Jordan B. Peterson

Citind-o, am traversat fragmente nesfârșite despre conflicte și teritorii din lumea animală, pagini după pagini despre homari și despre cum creierul acestora riscă să se dizolve dacă pierd o luptă. „It’s winner-take-all in the lobster world, just as it is in human societies” și alte sute de astfel de platitudini pline de emfază (despre cum să ne facem patul și să ne curățăm camera, de exemplu) care au pretenția unor teze cel puțin. În plus, această carte reprezintă cea mai bună dovadă că, pe cât de bun orator este Peterson, pe atât de neinspirat este ca scriitor. Textul este absolut dezlânat și lasă impresia unor cuvinte legate unele de altele doar de dragul exercițiului. Fără început și fără sfârșit. 

Don’t underestimate the power of vision and direction. These are irresistible forces.

Jordan B. Peterson

Regulile lui Peterson sunt plate și inerte, iar cartea nu este cu mult mai mult decât decât o culegere de citate de Facebook, din care orice fan înrăit al lui Dan Puric este liber să își aleagă preferatul asupra căruia să verse o lacrimă. Meritele celor 12 reguli sunt mult prea puține în raport cu „afișul” de care se bucură Peterson și cu ceea ce ne-a obișnuit psihologul canadian în interviurile și conferințele sale. Probabil că nu le vom putea găsi un alt rost în afara aceluia al epatării.

Newsletter