Newsletter

„Born a Crime” și surpriza confesiunilor lui Trevor Noah

„Born a Crime: Stories From a South African Childhood” are premisele unei cărți de public. Pare că se încadrează perfect în acea literatură pop-corn, consumabilă, pe care o cumperi printre pungile cu chips-uri și pâinea feliată de la Mega. Asta pentru că autorul, Trevor Noah, este o adevărată vedetă de televiziune în SUA, este comedian și are atuul vârstei și expunerii. Așa că poate este de înțeles reticența inițială pe care cineva o are când i se recomandă acest titlu.

Numai că lucrurile stau puțin diferit, în sensul că „Born a Crime” nu este nici pe aproape ceea ce te-ai aștepta să fie. Nu e stand-up, nu e literatură pop-corn și, foarte important, nu e deloc o carte proastă. Deloc, deloc. În schimb, este o carte de memorii absolut recomandabilă oricui dorește o doză zdravănă de viață cu zâmbetul pe buze și lacrimi pe obraji: comedie, tragedie, satiră, dramă, succes, eșec. Rețeta imbatabilă. Noah își povestește copilăria petrecută în suburbiile celui mai mare oraș din Africa de Sud, Johannesburg, cu o naturalețe care i-ar face invidioși și pe cei mai marketabili storytelleri din lume. Și chiar are ce povesti, că doar a trăit ororile apartheid-ului pe propria piele.

We tell people to follow their dreams, but you can only dream of what you can imagine, and, depending on where you come from, your imagination can be quite limited.

Trevor Noah, „Born a Crime: Stories From a South African Childhood”

Și iată cum apare surpriza. Pe neașteptate, că doar d-aia e surpriză, din partea cuiva pe care probabil nu mulți ar fi mizat. În orice caz, nu mulți dintre aceia care nu îl cunoșteau foarte bine pe Trevor Noah. „Born a Crime” te binedispune, te scandalizează, te întristează și te educă în același timp, într-un carusel de stări și senzații care îți dorești să nu se termine.

Newsletter